Uz hranu počinje priča
SavetiProbiotici u hrani

Probiotici u hrani

Probiotici su živi mikroorganizmi koji pružaju mnoge zdravstvene koristi kada se unose u organizam putem hrane ili suplemenata.

Probiotici su “dobre bakterije” koje igraju ključnu ulogu u očuvanju zdrave ravnoteže crevne flore, što može pozitivno uticati na probavni sistem i imunitet.

Šta su probiotici?
Probiotici su živi mikroorganizmi, najčešće bakterije, koji se nalaze u određenim namirnicama i dodacima ishrani. Kada se unesu u organizam u adekvatnim količinama, probiotici pružaju brojne koristi za zdravlje. Ovi mikroorganizmi se naseljavaju u crevima, gde poboljšavaju ravnotežu crevne flore, suzbijajući rast štetnih bakterija i podržavajući rad imunološkog sistema.

Kimchi
Kimchi

Primeri hrane bogate probioticima:

 1. Jogurt: Jogurt je jedan od najpoznatijih izvora probiotika. Sadrži različite sojeve “dobrih bakterija”, poput Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, koji poboljšavaju varenje i podržavaju imunitet.
 2. Kiseli kupus: Kiseli kupus je fermentisani proizvod u kojem se koriste probiotske bakterije Lactobacillus za fermentaciju kupusa. Ovo jelo je bogato probioticima i vlaknima koja podržavaju zdravlje creva.
 3. Kimči: Kimči je tradicionalna korejska fermentisana hrana, obično napravljena od kiselog kupusa i začina. Kimči je odličan izvor probiotika i vitamina C.
 4. Kefir: Kefir je mlečni napitak sličan jogurtu, ali bogatiji različitim sojevima probiotika, uključujući Lactobacillus kefiri i Bifidobacterium.
 5. Miso: Miso je japanska pasta od fermentisane soje, pirinča ili ječma. Bogat je probioticima i ima karakterističan ukus i aromu.
 6. Kombuha: Kombuha je fermentisani napitak napravljen od crnog čaja i šećera. Sadrži probiotičke bakterije i može imati blagotvorne efekte na probavu.
Kombucha
Kombucha

Svojstva probiotika:

 1. Poboljšavaju varenje: Probiotici pomažu u razgradnji hrane i apsorpciji hranljivih materija, što može poboljšati varenje.
 2. Jačaju imunitet: Održavanje zdrave crevne flore ključno je za snažan imunološki sistem, jer veliki deo našeg imuniteta potiče iz creva.
 3. Smanjuju nadutost i gasove: Probiotici mogu pomoći u smanjenju nadutosti i gasova tako što regulišu ravnotežu crevne flore.
 4. Poboljšavaju apsorpciju nutrijenata: Ove “dobre bakterije” podržavaju zdravlje creva, što olakšava apsorpciju hranljivih materija iz hrane.
 5. Smanjuju rizik od infekcija: Probiotici pomažu u suzbijanju rasta štetnih bakterija, što može smanjiti rizik od gastrointestinalnih infekcija.
Miso supa
Miso supa

Važno je napomenuti da probiotici nisu univerzalno rešenje za sve zdravstvene probleme, i da njihov efekat može varirati od osobe do osobe. Pre nego što uključite probiotike u svoju ishranu, uvek se konsultujte sa zdravstvenim stručnjakom, posebno ako imate neke zdravstvene probleme ili uzimate lekove.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama