Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiItalijanska fokača

Italijanska fokača

Italijanska fokača ima dugu istoriju koja seže vekovima u prošlost, jer se pripremala još u starom Rimu. Savršeno se slaže uz svežu salatu od paradajza, kao predjelo ili užina.

Fokača potiče iz regije Ligurije, koja se nalazi na severozapadu Italije, uz obalu Ligurskog mora. Ovaj kraj je poznat po bogatoj kulinarskoj tradiciji, a fokača je samo jedno od prepoznatljivih jela ove regije. Naziv “fokača” potiče od latinske reči “focus”, što znači ognjište ili peć, što sugeriše da je ovaj hleb nastao u tradicionalnim pećima.

Prvobitno, fokača je bio jednostavan hrskavi hleb sa minimalnim brojem sastojaka kao što su voda, maslinovo ulje i so. Ali vremenom su se recepti promenili i ljudi su počeli da dodaju različite sastojke kako bi poboljšali ukus i teksturu.

Italijanska fokača
Italijanska fokača

Ovaj tradicionalni italijanski hleb poznat je po svojoj mekoj teksturi obogaćenoj maslinovim uljem. Često se služi kao predjelo, prilog ili kao osnova za sendvič.

Tokom istorije, fokača je postala popularna ne samo u Liguriji, već i širom Italije, i na kraju se proširila na ostatak Mediterana. Svaki region i grad imali su svoje varijacije ovog hleba, sa različitim dodacima i začinima, što je dovelo do bogatstva različitih ukusa i recepata.

Italijanska fokača
Italijanska fokača

Priprema

Priprema fokače može da varira od regiona do regiona u Italiji, ali su osnovni sastojci i proces u velikoj meri slični. Osnovni sastojci za pripremu fokače uključuju:

  1. Brašno: Obično se koristi pšenično brašno, i to “00” (dvostruko mleveno), jer daje meku teksturu testu. Međutim, može se koristiti i druga vrsta brašna, kao što je brašno od integralnog brašna ili brašna od durum pšenice.
  2. Kvasac: Fokača se priprema sa kvascem, koji pomaže da se testo podigne i stvori mekanu strukturu.
  3. Voda: Voda se koristi za mešanje testa i omogućava kvascu da aktivira svoju aktivnost.
  4. Maslinovo ulje: Ključni sastojak koji fokači daje karakterističan ukus i mekoću. Maslinovo ulje se često koristi za premazivanje površine testa pre pečenja.
  5. So: dodaje se za ukus i poboljšava teksturu testa.
  6. Dodatni dodaci: Fokaču možete obogatiti dodacima kao što su crne masline, svež ili sušeni ruzmarin, beli luk, čeri paradajz, krupna so ili drugo začinsko bilje.
Italijanska fokača
Italijanska fokača

Fokača je najukusnija kada se služi sveža, topla i prelivena ekstra maslinovim uljem. Može se poslužiti uz različite sosove, sireve ili kao prilog uz jela od mesa ili ribe. Uživajte u ovom divnom komadu mediteranske kulinarske tradicije!

 

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama