Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiHladne supe - gaspaćo i višisoaz

Hladne supe – gaspaćo i višisoaz

Hladne supe se pripremaju već vekovima, i to posebno na Mediteranu gde su sveži proizvodi dostupni tokom vrućih meseci.

Hladne supe su lagano i ukusno uživanje kada su temperature previsoke za vruća jela. Obično se za pripremu koriste paradajz, krastavci, tikvice, paprike… a kao tečnost se pored vode i bistre supe koriste i kiselo i kokosovo mleko.

Postoje dva načina pravljenja hladnih supa: ili se napravi vruća supa i pusti da se ohladi, ili se priprema hladna. Često se ove supe služe na ledu.

Gaspaćo
Gaspaćo

Gaspaćo (Gazpacho)
Prema legendi, Rimski vojnici su želeli da kiselo vino učine pitkijim pa su u njega dodali hleb, maslinovo ulje i krastavac. Rezultat je bio gaspaćo, hladna supa napravljena od sirovog povrća.

  • Od 18. veka, paradajz postaje sastavni deo ove supe, kao i krastavac, a dalje se dodaju crni luk, beli luk, sirće i paprika.
  • Jedna polovina povrća se izmiksa i pretvori u pire, koji se dalje meša sa hladnom vodom ili hladnom bistrom supom, a ostatak povrća se sitno isecka i doda u mešavinu.
Višisoaz
Višisoaz

Višisoaz (Vichissoise)
Ovo klasično jelo je izmislio francuski kuvar Louis Diat početkom 20. veka, i to u hotelu Ritz Carlton u Njujorku. Kuvar je supi dao ime po svom rodnom mestu Vichy.

  • U supi se koriste jednake količine praziluka i krompira, dodaje se crni luk, bistra supa, pavlaka.
  • I ovaj tradicionalni recept je unapređen kroz veliki broj varijacija ali su osnova uvek praziluk i krompir.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama