Uz hranu počinje priča
AZIJAJapanski bento

Japanski bento

Japanski bento je tradicionalna japanska kutija za ručak, koja služi za nošenje pripremljenog obroka sa sobom.

Bento (ili O-bento) se smatra suštinskim delom života svakog Japanca, pa ga i danas možete pronaći u svakom domaćinstvu, u svakoj školi, na svakoj železničkoj stanici, kao i u svim prodavnicama širom Japana.

Istorija benta je dugačka, i njegovi koreni mogu se pronaći još u Kamakura periodu (1185–1333), kada je skuvan i sušen pirinač (hoshi-ii 干し飯) počeo da dobija popularnost kao obrok „za usput“. Već u 16. veku, popularnost stiču i drvene lakovane kutije za skladištenje hrane, koje su se sa sobom nosile prilikom posmatranja cveta trešnje (hanami), čajne ceremonije, kao i drugih svetkovina. U Edo periodu (1603 – 1608) bento počinje da dobija obrise sadašnjeg, kada se pojavljuje i makunouchi (bento koji se nosio na No i Kabuki igrane drame). Danas, zahvaljujući ljubavi i poštovanju koje Japanci pokazuju prema hrani, kao i prema onima za koje je pripremaju, bento je postao pravo malo umetničko delo.

Kreativnost u izboru namirnica, kao i veština pripreme pojedinih jela često izazivaju divljenje posmatrača. Sledi nekoliko predloga za bento koje je sa nama podelio šef Kouki Otsuka, iz rezidencije ambasadora Japana.

Vakame gohan:
– u 350g pirinča dodajte 3g soli, 15ml sakea (jedna supena kašika) i 15ml mirina, a zatim ga skuvajte u 350ml vode. Na kraju, u skuvani pirinač dodajte sitno seckane wakame alge sa susamom.

Tamagojaki:
– tradicionalni način pripreme prženih jaja sa šećerom, solju i mlekom.
– nanesite tanak sloj izmućkanih jaja u tiganj, oblikujte ga što bliže pravougaoniku, preklapajući jedan kraj ka drugom, a zatim nanesite sledeći sloj ponavljajući isti postupak.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama