Za ukusna jela i dobro zdravlje – Ulje

951
views
Susamovo ulje
Susamovo ulje

Biljna jestiva ulja poseduju brojna lekovita svojstva, a jelima daju fantastičan ukus.

Na našem tržištu postoji odlična ponuda, potrebno je samo da izaberete ulje koje vam prija.

Masti su stavljene na optuženičku klupu i proglašene smrtnim neprijateljem. Međutim, one moraju biti deo naše ishrane. Čak i u najrigoroznijim dijetama, nutricionisti preporučuju korišćenje jedne kašike ulja dnevno. Masnoće su neophodne našem organizmu da bi normalno funkcionisao, a biljna jestiva ulja su dragocena zbog brojnih lekovitih svojstava.

Ulje lana
Preporučuje se za spremanje salata, ali nije pogodno za kuvanje, jer ne podnosi visoke temperature. Ima izrazito gorak ukus i prepoznatljivo je po tamnoj boji. Bogato je omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, različitim antioksidantima, karotenom, kao i vitaminima A i E. Neguje kardiovaskularni sistem, smanjuje trigliceride i holesterol. Jača imuno sistem i korisno je kod oboljenja organa za varenje, ali se ne preporučuje osobama koje pate od gastritisa jer može da im naglasi tegobe. Pomaže kod alergija raznih vrsta i upotrebljava se za obloge u slučaju opekotina i promrzlina ekstremiteta.

Seme lana
Seme lana

Ulje koštice grožđa
Kuvari ga rado koriste zbog njegovog nemasnog, blagog, koštunjavog ukusa. Odličan je za spremanje salata i preliva, ali i za kuvanje. Blagotvorno deluje na naše zdravlje jer poseduje visok nivo vitamina E i omega-6 kiseline. Smanjuje agregaciju krvnih pločica, sprečava nastanak hipertenzije izazvane viškom natrijuma, pomaže normalizovanju stanja lezija koje se javljaju kod gojaznosti i dijabetesa, povišava nivo HDL – dobrog holesterola, a snižava nivo LDL – lošeg holesterola. Osim za jelo, koristi se i za masiranje, jer usporava proces starenja kože, ima regenerativna svojstva i ublažava pojavu strija.

Maslinovo ulje
Koristi se od antičkih vremena za spremanje raznih jela i salata. Od svih biljnih ulja ima najbolji odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Sadrži visok nivo nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju loš holesterol LDL. Maslinovo ulje sadrži brojne antioksidante, vitamine E, A, D i K, karoten i lecitin (prirodni antioksidant koji stimuliše metabolizam šećera, masnoća i belančevina). Njegova lekovita svojstva su brojna: štiti srce i krvne sudove, preporučuje se kod kožnih bolesti, neurodermatita, većih mentalnih opterećenja i alergija, usporava proces starenja, sprečava dijabetes, pozitivno utiče na digestivni trakt, ima efekat majčinog mleka koji doprinosi razvoju centralnog nervnog sistema kod beba i dece. Odličan je za tretman opekotina, koristi se i kao ulje za sunčanje – dermatolozi tvrde da poseduje UV zaštitni faktor 20.

Maslinovo ulje
Maslinovo ulje

Bundevino ulje
Ima izuzetno prijatan ukus pa se u kuhinji može iskoristiti kao preliv za salate, za kuvanje, spremanje peciva i kolača. Ne preporučuje se da se uzima više od jedne kašičice dnevno, jer može da razvije simptome trovanja. Sadrži dosta esencijalnih nezasićenih masnih kiselina koje su neophodne organizmu za normalno funkcionisanje. Bogato je proteinima, vitaminima A, B1, B2, C, D, E i K i mineralima, pogotovo fosforom, gvožđem, magnezijumom i cinkom. Štiti organizam od infekcija, jača imuni sistem, štiti srce i krvne sudove snižavajući nivo triglicerida, a povećavajući nivo HDL – dobrog holesterola. Oboljenja na koje bi bundevino ulje moglo delovati su povišeni krvni pritisak, bolesti srca, smetnje pri mokrenju kod uvećane prostate, dijabetes, reumatizam, osteoporoza, različita oboljenja kože. Povećava količinu i kvalitet spermatozoida.

Bundeva
Bundeva

Susamovo ulje
Hladno ceđeno susamovo ulje koristi se kao lek u tradicionalnoj azijskoj medicini jer sadrži lignane, specifične fitonutrimente koji imaju korisno dejstvo na opšte, a posebno na zdravlje srca i krvnih sudova. Jača imuno sistem, snižavajući nivo prostaglandina i leukotrijena, komponenti imunog sistema koje su povezane sa nastankom zapaljenskih procesa u organizmu. Sezamin, sastojak susamovog ulja, svojim antioksidantnim dejstvom sprečava stvaranje superoksida čime doprinosi snižavanju krvnog pritiska. Bogato je vitaminima E i B6, kao i mineralima, magnezijumom i gvožđem. Pogodno je za sve načine kuvanja, ali zbog jakog ukusa meša se sa suncokretovim uljem.

Susam
Susam

Suncokretovo ulje
Najčešće se koristi u našoj kuhinji. Preporučuje se za kuvanje, pečenje, prženje, kao i za pripremu salata i preliva. Sadrži palmitinsku, stearinsku, oleinsku, linolnu i linolensku kiselinu, što ga čini vrlo zdravim. Bogat je vitaminom E, odlična je preventiva srčanih bolesti i povećava imunitet.

Suncokret
Suncokret

Kikiriki ulje
Osim za kuvanje, koristi se i u proizvodnji margarina, ribljih konzervi, čokolade, keksa i finog peciva. Popularno je i u kozmetičkoj industriji jer omekšava kožu zbog velikog sadržaja proteina. Ali, osobe koje su alergične na kikiriki trebalo bi da izbegavaju ovo ulje. Poseduje visok sadržaj folne kiseline, koja pomaže regenerativna svojstva ćelija. Bogato je linolnom kiselinom, vitaminom E i kalijumom. Smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i predstavlja efikasno sredstvo za izlučivanje žuči.

Kukuruzno ulje
Zbog svoje specifične arome može da se koristi za kuvanje i prženje, a preporučuje se i za pripremu svih vrsta hladnih jela. Pomaže da se lako dostigne dobra krvna slika masnoća, što je važno za osobe koje zbog urođenih problema sa metabolizmom masti ili zbog drugih okolnosti moraju da drže posebne dijete. Blagotvorno deluje na kožu i kosu, pa se često koristi i u kozmetičkoj industriji.

Sojino ulje
Korisno je za rad moždanih ćelija, poboljšava rad želuca i organa za varenje i odlično neguje kožu. Ima dobar balans masnih kiselina i sadrži vitamine E i F, koji učestvuju u stvaranju ćelija. Ne podnosi visoke temperature, pa nije preporučljivo da se koristi za kuvanje. Odlično je za spremanje salata i preliva.

Soja
Soja