Uz hranu počinje priča
SavetiRoštilj sezona je počela!

Roštilj sezona je počela!

Dani su sve duži, a naš apetit za klasičnim prolećnim i letnjim receptima se probudio: to znači da je vreme za roštilj. Maj je mesec koji tradicionalno počinje sa jelima sa roštilja.

Iako meso ima glavnu ulogu kada je roštilj u pitanju, postoji još mnogo mogućnosti da se povrće, riba, pa čak i voće pretvore u ukusna predjela, glavna jela i deserte.

Postoje dva načina pečenja na roštilju: na direktnoj ili indirektnoj toploti.
Kada je direktno pečenje u pitanju, hrana je postavljena direktno iznad vatre. Ovaj metod pečenja najbolje odgovara manjim komadima koji su brzo gotovi, kao što su jagnjeći kotleti, odresci, pileće belo meso, hamburgeri, fileti ribe, morski plodovi ili iseckano povrće.

Morski plodovi na roštilju
Morski plodovi na roštilju

Kod indirektnog pečenja, hrana se postavlja pored vatre, a ne direktno iznad. Zatvaranjem poklopca na roštilju se  omogućava da topao vazduh kruži, a hrana se kuva polako i postaje posebno sočna. Indirektna toplota je idealna za veće komade, kao što su pečenje, cele ptice i rebra. Debeli odresci sa kostima su najbolji kada se prvo peku iznad direktne vatre, a onda prebace pored vatre.

Ideje za roštilj

Ražnjići –  grilovane namirnice kao što su morski plodovi, povrće, meso, pa čak i voće poređano na ražnjićima su sjajna opcija da se na jednostavan način obogati obrok. Posebno, što ovde nema granica, odaberite namirnice koje vam se sviđaju. Na primer, možete da poslužite marinirane škampe na ražnjiću uz dodatak sosa od belog luka i peršuna ili vlašca.

Ražnjići
Ražnjići

Špargle umotane u slaninu –  mekana špargla umotana u slaninu je divan početak obroka – a laka je za rukovanje sa roštiljskim hvataljkama. Roštiljske hvataljke omogućavaju da precizno i pažjivo rukujete manjim namirnicama kao što su morski plodovi i povrće.

Špargla i slanina
Špargla i slanina

Punjeni paradajz – paradajz punjene kus-kusom je prava poslastica za vegetarijance. Kada se kuva u aluminijumskoj posudi  ili foliji, paradajz ostaje predivno sočan. Takođe, na ovaj način tečnost ne kaplje u vatru i roštilj ostaje čist. Paradajz može da se postavi na kratko na roštilj kako bi dobio karakterističan grilovan ukus.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama