Kineska nova godina – godina Bika

461
views
Kineska nova godina - Knedle
Kineska nova godina - Knedle

Kineska Nova godina je najvažniji kineski praznik i svake godine je povezana sa životinjom iz kineskog horoskopa, kao i sa jednim od pet elemenata: zlato, voda, drvo, vatra ili zemlja.

Kineska Nova godina, poznata i kao Lunarna Nova godina ili Prolećni festival je praznik koji proslavlja preko milijardu ljudi iz Kine i milioni širom sveta. Tokom proslave koja traje 15 dana, na ulicama širom sveta se priređuju parade sa vatrometom i šarenim maskotama lavova i zmajeva kojima se plaše zli duhovi, kupuje se nova odeća za novu godinu, razmenjuju se crvene koverte sa novcem, svuda dominira crvena boja i što je najvažnije, pripremaju se velike količine hrane.

Kineska nova godina
Kineska nova godina

Godina bika
Ova, 2021. godina je u znaku Bika, počinje 12. februara 2021. (kineska lunarna Nova godina) i traje do 30. januara 2022. U kineskoj kulturi bik je cenjena životinja. Zbog njegove uloge u poljoprivredi, za ovaj znak se vezuju pozitivne karakteristike, poput marljivosti i iskrenosti.

Hrana
U legendi o poreklu Prolećnog festivala, čudovište Nian je terorisalo stanovnike, koji bi se skrivali u svojim domovima i pripremali gozbu sa ponudama precima i bogovima u nadi da će ih to sačuvati.

Hrana koja se tradicionalno priprema za ovaj praznik je izuzetno simbolična, na primer prolećne rolnice podsećaju na zlatne poluge i simbolizuju bogatstvo.

Određena jela koja se pripremaju tokom kineske Nove godine imaju simbolično značenje i veruje se da donose sreću – pa se hrana koja “donosi sreću” priprema tokom 15 dana koliko traje proslava, a posebno na dan Nove godine. Simbolika “sreće” je vezana ili za izgled ili za naziv jela, a pored jela su važni i priprema, način služenja i sam način kako se hrana jede. Najčešće se pripremaju knedle, riba, prolećne rolnice i niangao.

Kineska nova godina je nemoguća bez knedli
Kineska nova godina je nemoguća bez knedli

Kineske knedle – sa istorijom od preko 1.800 godina, knedle su klasična kineska hrana, a tradicionalno se jedu u novogodišnjoj noći, posebno u severnoj Kini. Kineske knedle se prave u ovalnom obliku koji podseća na srebrni kineski novac, gde se dva kraja spajaju. Legenda kaže da što više knedli pojedete tokom proslave Nove godine, više novca možete napraviti u novoj godini. Knedle se uglavnom pune mlevenim mesom, ribom, povrćem i začinima. Mogu da se kuvaju u vodi, na pari, prže ili peku. Za novogodišnju noć je tradicija da se jedu knedle sa kupusom i rotkvom, što znači da će nečiji koža postati nežna i raspoloženje blago.

  • Prilikom izrade knedli važno je da postoji dobar broj nabora, ako se napravi mali broj, to znači siromaštvo.
  • Nekada se stavlja i beli konac u knedlu, a onaj ko izabere tu knedlu će imati dugovečnost. Ponekada se stavlja i bakarni novčić koji simboliše bogatstvo.
  • Knedle treba organizovati u linijama umesto krugovima, jer knedle u krugovima znače da će život ići u krug.

Okupljanje porodice je važan aspekt proslave Nove godine, pa je zato i hrana veoma bitna. Ukoliko neki član porodice ne može da bude prisutan, za njega se ostavlja prazno mesto za stolom.

Celo pile
Zajedništvo je sveobuhvatna tema kineske Nove godine, a celo pile je još jedan vizuelni simbol tog jedinstva. Serviranje celog pileta simbolizuje okupljanje cele porodice.

Jaja
Za prvi obrok  u novoj godini često se pripremaju kuvana jaja. Belance i žumance  predstavljaju zlato i srebro i poklanjaju se prijateljima i komšijama.

Rezanci
Rezanci

Kineski rezanci – rezanci simbolizuju želju za dugovečnošću. Njihova dužina i priprema su takođe simbol života. Oni su duži od normalnih rezanaca i pripremaju se na ulju ili kuvani.

Prilozi koji se služe uz rezance takođe imaju svoje značenje:

Jaja: velika i zdrava porodica
Jastog: beskrajan novac koji se kotrlja
Škampi: sreća i bogatstvo
Svinjetina: mir
Patka: odanost
Breskve: dugovečnost
Tofu: sreća za celu porodicu
Riba: višak i bogatstvo

Riba
Riba

Riba – U kineskom, reč “riba” zvuči kao “višak”. Kinezi vole da imaju višak na kraju godine, jer misle da će imati više za sledeću godinu. Riba se kuva na razne načine, kao što su kuvanje u ključaloj vodi i na pari. Riba se priprema sa kiselim kupusom i čilijem na pari u sosu od sirćeta ili sa ribljom supom. Vrsta ribe se opet bira na osnovu značenja njenog imena – sreća, poklon, višak…. Riba se jede i za dan kada se proslavlja nova godina i prvi dan posle kako bi se osiguralo da ima “viška”, a glava i rep se ne jedu sve do početka godine, čime se izražava nada da će početi i završiti godinu sa viškom. Postoje i pravila kako se riba servira:

  • Glava ribe se okreće ka uglednim gostima ili starijima, što predstavljaju poštovanje.
  • Gosti mogu da krenu da jedu ribu, tek kada onaj ka kome je riba usmerena krene da jede.
  • Riba ne bi trebalo da se pomera. Dve osobe prema kojima su okrenuti glava i rep bi trebalo da piju zajedno, jer se to smatra srećnim značenjem.

Prolećne rolnice – Prolećne rolnice su ime dobile jer se tradicionalno jedu tokom prolećnog festivala. Posebno su popularne u Istočnoj Kini. Prolećne rolnice su najčešće punjene povrćem, mesom ili slatkim mešavinama. Rolnice se prže u ulju dok ne dobiju zlatno – žutu boju.

Prolećne rolnice
Prolećne rolnice

Niángāo (kolač od pirinča) – u kineskom, niangao zvuči kao “raste iz godine u godinu”. Za Kineze to znači uspešniji posao i opšte poboljšanje života. Glavni sastojci za niangao su lepljivi pirinač, šećer, kestenje, kineske urme i lišće lokvanja.

Tangiuan (slatke kuglice od pirinča) – Izgovor i okrugli oblik tangiuan su povezani sa okupljanjem i zajedništvom, zato se omiljene tokom proslave novogodišnjih praznika.

Pirinčane knedle
Pirinčane knedle

Voće koje donosi sreću – Određeno voće se jede tokom kineske Nove godine, kao što su mandarine, pomorandže i pomelo. Ovo voće je odabrano jer je okruglo i “zlatne” boje, koja simbolizuje punoću i bogatstvo, ali i zbog zvuka koji se dobija kada se njihovo ime izgovara. Veruje se da donosi sreću i bogatstvo zbog izgovora (reč uspeh), pa čak i pisanja (reč sreća).