Grčke masline – od kalamata do koroneiki

7767
views
Grčke masline
Grčke masline

Sočne grčke masline i njihovo odlično maslinovo ulje su stvarno božanska zadovoljstva koja predstavljaju nezaobilazan deo mediteranskog kuvanja.

Maslinovo drvo uspeva pod južnim suncem, tako da Grci uživaju u njegovim plodovima više od 2.000 godina. Najmanje 60 odsto obradivog zemljišta Grčke pokriveno je drvećem maslina, a Grčka je treći najveći proizvođač posle Španije i Italije. Ostrva, uglavnom Krit i Lezbos, a posebno poluostrva Pelopeneza su najznačajnije regije za proizvodnju maslina.

Ubrane masline
Ubrane masline

Masline
Broj različitih sorti maslina je ogroman. Oko 60 različitih sorti se gaji samo u Grčkoj. Beru se dok su nezrele i zelene ili kao crne, zrele masline. Često se dešava da se zelene masline zbog estetskih razloga boje crnim bojama. Ove masline nisu blage i mekane kao “prave” crne masline – a mogu se prepoznati po tome što je koštica i dalje zelena.

  • Masline se ne jedu sirove, jer su previše gorke; stavljaju se prvo u salamuru
  • Tipično za Grčku je soljenje ili sušenje crnih maslina, koje zatim razvijaju posebno aromatični ukus.
Sušene masline
Sušene masline
  • Masline se prodaju sa ili bez koštica, u mešavini bilja ili  punjene slatkom paprikom, bademom, belim lukom ili sirom.
Grčka salata
Grčka salata
  • zajedno sa paradajzom, krastavcima, lukom, slatkom paprikom i feta sirom, čine deo poznate grčke salate – choriatiki. Koriste se i u prženim jelima i kao punjenje, a mogu biti i pohovane.

Kao i kod vina, ukus masline i njegovog ulja uglavnom određuje zemljište. Dakle, iste vrste maslina će imati sasvim drugačiji ukus na različitim lokacijama, zavisno od tla i klimatskih uslova.

Najpoznatije su Amfisa i Kalamata
Najpoznatije su Amfisa i Kalamata

GRČKE MASLINE
Grčka je međunarodno poznata po raznim vrstama maslina. Najpoznatije su:

  1. Kalamata masline – Velike, crveno-smeđe do crne boje, ove masline su masivne i sočne. Njihova koža je nešto tvrđa od drugih vrsta. Ubrajaju se u najbolje masline u Grčkoj i najčešće se kisele u mešavini sirćeta i ulja ili soli. Kalamata masline se koriste za salate, jela i predjela.
  2. Amfisa masline – ove masline su poznate pod različitim regionalnim imenima kao što su Atalantis i Conservolia, i čine čak 80% svih maslina koje se uzgajaju u Grčkoj. Amfisa masline imaju čvrsto meso i tvrdu kožu, i uglavnom se beru kada su crne i zrele.
  3. Halkidiki masline – dugačke, čvrste masline iz regije Halkidiki se uglavnom beru dok su zelene i što veće. Zbog svoje veličine su poznate i kao mamutske masline. Njihova specifičnost je hrskavost i blagi ukus bibera. Zbog veličine se često pune.
  4. Koroneiki masline – najmanja vrsta masline na svetu, ima malo mesa ali daje odlično maslinovo ulje, posebno na Kritu. Njen voćni ukus je poboljšan blagom aromom limuna, što ovu maslinu čini jedinstvenom. Maslinovo ulje koje se dobija od ove masline je ocenjeno kao jedno od najboljih na sveta i izdvaja se po svom intenzivnom mirisu.