Plodovi mora

4487
views
Plodovi mora
Plodovi mora

Plodovi mora su bogati hranljivim materijama, sadrže belančevine, bogati su vitaminima i mineralnim solima kao što su jod, gvožđe, cink i selen.

U našim krajevima je navika da se morski plodovi najviše konzumiraju tokom letnjih meseci, kada se jede lakša hrana, budući da se ove namirnice odlikuju niskom kalorijskom vrednošću.

Ostrige – Ove školjke s dve ljušture, zvane i kamenice, siromašne su belančevinama a bogate jodom i cinkom koji blagotvorno deluju na imunološki sistem organizma, vitaminom D koji je neophodan da bi naše kosti asimilovale kalcijum, pa vitaminom B12 koji učestvuje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i neurona. Tuce ostriga, koje se jedine jedu presne, s malo soli i limuna, imaju svega 110 kalorija na 100 grama.

Dagnje – Treba ih često jesti jer su bogate vitaminom E, odličnim antioksidansom koji usporava proces starenja organizma. Ovako dobijen vitamin E daleko je bolji od onog u pilulama, a preterana količina veštački napravljenog vitamina E čak može i da škodi. Dagnje imaju 119 kalorija na 100 grama.

Školjke vongole – Iako manje kalorična od jajeta, svaka vongola (školjka s dve ljušture rozikasto- sivkaste boje s koncentričnim tamnim prugama) ukusan je zalogaj pun belančevina. Odlične su u dijetama, naravno, ako nisu kuvane na puteru. Najbolje su skuvane na pari, s malo limunovog soka i soja sosa. Tako imaju svega 47 kalorija na 100 grama.

Paelja sa plodovima mora
Paelja sa plodovima mora

Škampi – Bogati su kalcijumom i magnezijumom, a i odličan su izvor bakra i joda. Klešta intenzivno roze boje dokaz su njihove svežine. Sto grama škampa daje samo 92 kalorije.

Sitni rakovi (kozice) – Bogati su vitaminom B12 i pravi koncentrat najboljih belančevina, uz sasvim male količine ugljenih hidrata i masti – taman koliko treba. Energetska vrednost je 114 kalorija na 100 grama kozica.

Jastog – Puno belančevina a siromašno mastima, meso jastoga je odličan izvor vitamina A i B12, ali i minerala bakra i selena. Sto grama ovog ukusnog belog mesa sadrži 98 kalorija. Morski puževi – Ima ih više vrsta, ali su uglavnom veoma siromašni u mastima, bogati vitaminom E i mineralima fosforom i magnezijumom. Energetska vrednost je 105 kalorija na 100 grama.

Hobotnica – Zbog krajnje niskog sadržaja masti, ovaj glavonožac pruža svega 82 kalorije na 100 grama ukusnog mesa. Osim toga, ima dosta vitamina A i B12, ali i gvožđa, magnezijuma, kalcijuma, kalijuma i selena. Lignja – Iako ima mali sadržaj i belančevina i masti, ova namirnica ima dosta holesterola. Bogata je mineralnim materijama kao što su kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, bakar, kao i vitaminom A.

Plodove mora možete da nabavite već iskombinovane, zamrznute, spremne za upotrebu, ili miks možete da napravite sami, prema svojim željama i ukusu.